Sunde Snickers

10 tips til en sund livsstil

jackie_lauge_tekst02

Når de fleste af os beslutter sig for at være sunde, handler det ofte om at nu skal der smides nogle kg, man skal i form, i gang med træning osv. Tanken er god nok, og motivationen er høj hos mange, men hvor længe holder den mon? For at opnå større succes med en sundere hverdag, har jeg udarbejdet 10 tips som måske kan hjælpe dig med at vedligeholde de gode tanker samt motivationen, og dermed opnå en sundere livsstil.

  1. Mærk efter

Hvorfor har du egentlig sat dig et mål? Er det for din egen skyld, for andres eller noget helt tredje? Nogle gange er det en god ide at reflektere over hvorfor du har sat dig de mål du har, for at finde ud af hvad der netop motivere dig til at vedligeholde dem. For hvis grunden ikke kommer fra dig og DINE reelle ønsker, så er chancen for at du falder i, meget større end at du fuldføre dem.

  1. Start en tirsdag

Vi kender det alle sammen ”jeg starter på mandag”. Weekenden er lige rundt om hjørnet og man skal jo lige tømme skabene for alle de lækkerier man har stående, inden man jo rigtig går i gang med sin nye livsstil. Men hvorfor? Prøv at start en tirsdag, onsdag, torsdag eller når du er klar. Hvis du føler dig 100% motiveret er det lige meget hvilken dag det er, så gør det!

  1. Sænk dine forventninger og sæt delmål

Mange sætter sig alt for høje mål og forventninger og glemmer at nyde processen dertil. Man skal tabe 10kg, begynde at træne 5 x om ugen, spise sundt og ingen sukker/kulhydrater, gå tidlig i seng osv. osv. Ro på … Sænk sine forventninger til dig selv, og lav delmål i stedet. Du når at snuble over dine gøremål inden du er gået i gang med dem! Det kan fx være at du kan prøve at skære ned på dit sukkerindtag. Du behøver ikke at fjerne det helt, da det kan være en stor mundfuld for mange. Start fx med at spise 600g grøntsager i løbet af dagen, få drukket mere vand osv. Når man laver få ændringer, kan det skabe vaner, som har det med at blive vedvarende, i stedet for at fjerne madvaren helt fra kosten. For hey hvem kan undvære slik og kage for altid 😉 På den måde opnår du meget mere succes uge for uge, og det gør kun at din motivation stiger.

  1. Gem vægten væk

Lad nu vær med at veje dig hele tiden. Din vægt kan svinge dag fra dag, da den påvirkes af madvare, væske, menstruation, stress og meget mere. Man bliver kun i dårligere humør, når vægten ikke viser det ønskede kg, men hvornår gør den egentlig det? Kig sig selv i spejlet i stedet, og mærk efter. Det er okay at veje sig til at starte med, så man har et udgangspunkt, men læg vægten væk, og vej dig først igen når du tilfreds med det du ser i spejlet. Brug eventuelt cm mål ved at måle dig omkring mave, talje, arme, ben osv, og sammenlign resultaterne.

  1. Acceptere nederlag

Chancen for at du kommer til at spise et stykke kage eller to i løbet af din proces er nok ret stor, og hvad så? Det kan også være at der kommer en uge hvor du ikke kommer til fitness, og hvad så? Acceptere at der kommer dage som bliver svære end andre, og at du måske falder i, men giv ikke op pga det. Ofte giver man op, og dropper at fuldføre sit ønskede mål, fordi nu kan alting da også være ligemeget, nu har man jo ikke trænet i 5 dage og man har spist slik hele ugen. Tag det ved lære, og brug det som motivation til at starte op igen. Det er rigtig svært at ændre vaner, og det er okay at falde i. Alle har gode og dårlige perioder, men brug det til at finde ud af hvad virker og hvad virker ikke for dig. Hvorfor faldt du i? Hvad kan du gøre anderledes til næste gang?

  1. Klap dig selv på skulderen

Klap dig selv på skulderen når det går godt. Det er okay at rose sig selv og være stolt af det man har opnået. Del det med dine venner, kæreste, familie og kollegaer. Der er ikke noget bedre end at få ros for noget man selv er stolt og tilfreds med, og det buster kun din selvtillid og motivation.

  1. Find en motionsform som gør dig glad

Det er blevet enormt populært at træne i fitnesscenter, men det er altså ikke den eneste måde at forbrænde kcal på og tabe sig. Find en motionsform som passer ind i din hverdag og som gør dig glad. De fleste melder dig ind i diverse fitnesscentre pr. 1 januar med rigtige gode intentioner, men glemmer måske at reflektere over hvorfor de egentlig har meldt sig ind? Hvis du ikke er typen der trives i et træningscenter, men i stedet har det bedre med at gå en tur eller hjemmetræning, så gør det. Alt tæller, og det handler om at finde noget du synes er sjovt. Derefter kan du altid opgradere.

  1. Lad dig ikke påvirke af de sociale medier 

Det er nemt at blive påvirket af de sociale medier, da alle har en mening og holdning om hvad sundhed er. Hvad der er rigtig og forkert at spise, og hvordan man skal træne. Udover det kan man ikke undgå at se billeder af den ene slanke/fit kvinde efter den anden på de sociale medier. Kvinder som bare har overskud, motivation og udadtil ligner nogen der har styr på alt. Prøv ikke at lade dig påvirke af dette. De sociale medier er ofte et ‘redigeret billede af vores liv’. Det handler om din process, din vej til dit mål og dit liv. Lad vær med at sammenligne dig med andre, da vi alle har et forskelligt udgangspunkt. Fokuser på dig og find det der virker for dig – og skab din egen vej til succes.
Når det er sagt så synes jeg at de sociale medier kan være en rigtig god inspirationskilde. Prøv at følg nogen som kan inspirere, løfte og motivere dig, i stedet for noget som giver dig dårlig samvittighed.

  1. Få hjælp til at opnå dine mål 

Hvis du virkelig ønsker at opnå dine mål, men ikke ved hvor du skal starte, så få hjælp. Du kan fx kontakte en personlig træner eller kostvejleder. Få nogen til at hjælpe dig med at udarbejde et træningsprogram til dig, så du ved hvor du skal starte. Undersøg markedet, da der findes et utal af personlige trænere og kostvejledere derude. Det handler om at finde en som passer til dig og dine behov. Bare fordi din veninde havde succes med en træner, er det ikke ensbetydende med at du får det. Men der er helt sikkert en derude som passer til dig og dine behov. Tag eksempelvis kontakt til flere trænere og spørg løs. Lad vær med at føle dig presset til at købe noget, hvis du kan mærke at det ikke er det helt rigtige for dig.

  1. NYD DET

NYD processen mod målet. Lær dig selv bedre at kende, og hvad der virker og ikke virker på dig og din krop. Tag en dag ad gangen, og anerkend dit arbejde og acceptere dine nederlag. Vi er kun mennesker og ingen er perfekte. Vi er alle sammen forskellige, og det er derfor forskelligt hvad der virker på os hver især, samt hvad der holder vores motivation oppe.

Jeg håber at jeg har hjulpet dig lidt på vej, mod at påbegynde og vedligeholde dine sunde vaner 🙂

 

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sunde Snickers